Welk type hoortoestel het best bij u past hangt af van veel factoren, zoals uw gehoorverlies, vorm van de gehoorgang, luisterbehoeften, uw smaak qua design, financiële mogelijkheden, vorige ervaringen met hoortoestellen en medische factoren zoals gevoeligheid voor oorontstekingen of bepaalde materialen.
Achter het oor
De naam zegt het al, een AHO wordt achter-het-oor gedragen. Een AHO kan worden gedragen met een toonbochtje en maatwerk oorstukje of met een zogeheten thin tube, ofwel dun hol slangetje met een zachte siliconen eartip. Dit laatste heet een open aanpassing. Een open aanpassing draagt comfortabel en went meestal snel, maar is niet geschikt voor mensen met een groot gehoorverlies in de lage tonen. De tijd van lelijke “bruine banaantjes” achter het oor ligt achter ons. Tegenwoordig zijn er AHO’s in vele modellen, afmetingen en modieuze kleuren. Ze zijn geschikt voor alle gehoorverliezen, van licht tot (zeer) zwaar.
Luidspreker in het oor
Een bijzondere uitvoering van een AHO is de LIHO, ook wel RIE (receiver in ear) genoemd. Hierbij is de techniek gesplitst in twee delen: het hoortoestel dat achter het oor zit en een klein luidsprekertje dat in de gehoorgang wordt gedragen. Het toestel en de luidspreker zijn via een dun snoertje met elkaar verbonden.
In het oor
IHO’s zijn hoortoestellen die in de gehoorgang of oorschelp worden geplaatst. U kunt ze op een discrete en onopvallende manier dragen. Niet geschikt voor mensen met een smalle gehoorgang en mensen die veel oorsmeer produceren en/of snel last van oorontsteking hebben.
Volledig in de gehoorgang
Deze hoortoestellen worden ook wel CIC (Completely in Channel) genoemd. Deze ontzettend kleine toestellen worden helemaal in de gehoorgang ingebracht. Alleen het draadje waarmee u het toestel in- en uitdoet steekt een beetje uit, maar die is nagenoeg onzichtbaar. Niet geschikt voor mensen met een smalle gehoorgang en mensen die veel oorsmeer produceren en/of snel last van oorontsteking hebben.